Categories
Ada Apa? PSA

Oh! Kisah Pengajaran Ditipu Ketika Membeli Smartphone

Setiap hari sebenarnya boleh dikatakan pasti ada yang tertipu apabila membeli handphone baru lebih-lebih lagi jika kurangnya pengetahuan tentang smartphones. Antara yang selalu menjadi mangsa penipuan ni adalah kaum wanita dan juga orang tua. Kesian sebenarnya lihat makcik pakcik kat kampung yang selalu tertipu. Beli phone dengan harga mahal, percuma itu ini tapi sebenarnya dapat phone tiruan. Kami menerima satu kisah dari seorang pembaca Oh! Tidak untuk dikongsikan bersama anda semua agar dapat jadikan kisah ini sebagai satu pengajaran. Kalau bukan kita yang ditipu, tak mustahil akak, adik, ibu atau kawan-kawan kita yang tertipu. Jadi, ambillah pedoman dari apa yang akan dikongsikan ini.

Email yang diterima:

ohtidak-plaza-alam-sentral-1

Salam buat semua penggemar smartphone..especially Samsung Galaxy..aku nak share cerita pengajaran membeli telefon untuk semua orang yg berhajat nak beli..

Pada 29/12/2012 aku pergi ke Plaza Alam Sentral Shah Alam untuk membeli Samsung Galaxy S2 untuk abg ipar aku..biasala nak cari yang paling murah kan..So aku survey la 5-6 buah kedai nak buat comparison..aku dah banyak kali beli phone kat sana..S plus..Note..tp mungkin hari tu kelam kabut so aku tak pikir sangat..just sambar je..sbb apa yg aku paham selama 10 tahun duk Shah Alam ni..Plaza Alam Sentral tak jual barang tiruan..so dengan confident aku tanya cina tu tentang galaxy S2 ni ( tingkat 3 kedai dekat escalator..selang 3-4 kedai dari kedai SAMSUNG)..dia pun offer aku Original SME set dengan AP set..harga mmg cun la..siap kasi free aksesori lagi..kita dengar free ape lagi..sbb seblum ni tak penah aku beli Samsung dapat SD card..casing…tetiba dapat..aku ape lagi..so dia terang la kat aku..SME set dengan AP set ni sama..Cuma beza warranty..SME warranty SAMSUNG dan AP warranty kedai..so normal la tu kan..aku pun belek2 la phone tu…sbb aku tak pernah cek details pasal S2 ni..aku pun percaya cakap cina tu..aku dah tanya berulang2 jgn jual china or recond set kat aku..fuhh dengan selamba dia cakap ‘’if china set..dia takkan kasi satu tahun warranty maa’’…