Kemaskini: A. Samad Said telah ditangkap tengah malam tadi (4 Sep 2013) dan telah dibebaskan dengan ikat jamin polis pada jam 3 pagi.

[hr]

ohtidak-bendera-sang-saka-melayu-2

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan dua aktivis, Hishamudin Rais dan Adam Adli ditahan bagi membantu siasatan polis berkaitan kibaran bendera Sang Saka Malaya. Menurutnya, KDN menyerahkan sepenuhnya kepercayaan kepada polis untuk siasatan lanjut.

“Saya baru dimaklumkan penahanan mereka ini dan belum ada maklumat lanjut lagi mengenainya. Penahanan mereka ini berdasarkan kepada beberapa laporan polis yang dibuat badan bukan kerajaan NGO dan parti politik mengenai tindakan sekumpulan individu yang dikatakan mengibarkan bendera Sang Saka Malaya pada sambutan Malam Ambang Kemerdekaan ke-56,”

Difahamkan, kedua-dua aktivis terbabit ditahan di Lembah Klang pagi tadi. Sementara itu polis meminta Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said menyerah diri bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan. Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, polis sebelum ini telah ke rumahnya namun beliau tiada dan memintanya tampil menyerah diri.

ohtidak-bendera-sang-saka-melayu-1

Menurutnya, pihaknya akan menyiasat kes itu mengikut Akta Hasutan kerana cuba menghasut orang ramai dengan mengibarkan bendera Sang Saka Malaya yang jelas melanggar undang-undang negara.

“Saya minta beliau beri kerjasama dan serah diri sebelum kita sendiri tangkapnya. Mereka berani mencabar undang-undang dan sepatutnya berani bertanggungjawab di atas perbuatan terbabit,”

OHTIDAK: ADAKAH RAKYAT MALAYSIA BENAR-BENAR TELAH MERDEKA? ANDA FIKIRKANLAH SENDIRI.

Related Posts

Terima Kasih

Oh! Kekayaan ‘Bocor’ Kerana Kereta

Oh! 40,313 Ahli Kongsi Gelap Dan 49 Kumpulan Kongsi Gelap Didedahkan Oleh KDN

Oh! Penjelasan Isu “Rancangan Menghapuskan Sultan?”

Oh! Rancangan Menghapuskan Sultan?

Oh! Pembunuh Upahan Mati Ditembak


Comments

Reply comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *