ohtidak-sedapnya-makan-seranga-3

Shoichi Uchiyama percaya makan serangga bukan sahaja amat menyeronokkan, tetapi juga dapat membuktikan kepentingan eksplorasi ruang dan kesejahteraaan umat manusia. Lebih daripada 120 orang yang hadir mendengar Uchiyama bercerita di Pusat komuniti di Tokyo, Nakano Ward.

Serangga benar-benar menyeronokkan. Saya rasa semangat ini bermula dengan perasaan sayang saya untuk mengumpul serangga semasa kanak-kanak.

ohtidak-sedapnya-makan-seranga-6

Di Jepun adalah tidak asing dengan makanan pelik itu. Sanagi, makanan istimewa ulat sutera, adalah hidangan biasa pada masa lalu dan masih ada hari ini, yang dijual dalam tin. Makanan lain termasuk Inago atau belalang gula dan kicap, hachinoko atau larva lebah, dan zazamushi atau stonefly larva.

Makanan tradisi ini telah hilang ditelan zaman, dan kebanyakan masyarakat jepun sekarang tidak lagi mengamalkan tradisi ini. Itulah sebabnya Uchiyama dan kumpulannya memulakan Festival Mushikui dalam usaha bukan sahaja untuk mengekalkan tradisi masakan seranga, tetapi juga untuk menggalakkan dan mengumpul resipi baru.

OHTIDAK: nyum nyum sedanya. Haha!

Related Posts

Terima Kasih

Oh! A. Samad Said Di Kehendaki Oleh Polis

Oh! Kekayaan ‘Bocor’ Kerana Kereta

Oh! 40,313 Ahli Kongsi Gelap Dan 49 Kumpulan Kongsi Gelap Didedahkan Oleh KDN

Oh! Rumah Dalam Tandas

Oh! Penjelasan Isu “Rancangan Menghapuskan Sultan?”


Comments

Reply comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *