ohtidak-apa-lagi-cina-nak-2

Dari respon pembaca yang diterima tentang isu berbangkit selepas PRU13 yang diapi-apikan di akhbar dan media perdana tempatan yang pada kami sangatlah tidak patut dan langsung tidak membuktikan semangat persatuan antara kaum di Malaysia yang dilaungkan selama ini. Orang melayu tidak patut disalahkan jika mereka racist walhal mereka disuapkan dengan perkara-perkara seperti itu pada setiap pagi di akhbar mahupun di kaca TV.

Post ini agak panjang dan jika ianya penting untuk anda, maka bacalah. Ianya diambil dari luahan seorang yang berbangsa cina bernama Alex di sebuah forum tempatan.

APA LAGI CINA NAK?

My name is Alex,

Satu faktor yg saya ingin tegaskan ialah mentaliti kami orang cina sangat berbeza dengan orang melayu. Cina tamak dan kiasu. Ye, itu aku setuju sgt sbb aku pun at a certain extent takkan rasa ‘selesa’ atau ‘bersyukur’ dgn apa yang sedia ada. Kreta honda ada, tapi itu tak cukup, then aim for mercedes. Pakai beberapa tahun nak kejar sports car pulak. Itulah motivasi bagi usahawan cina bgaimana nak kembangkan bisnes. Sepertimana dalam politik, bila kami nampak yang buruk, kami akan voice out. Sbbnya masalah depan mata kamu, dan jalan penyelesaian pun sudah ada. Mengapa tak nak gulingkan yg buruk ambik yang baik? We love advancement. We love improvement. We will never be satisfied with only a meal on our table, apatah lagi di bawah bumbung pemimpin yg sudah obvious kotor dan korrupt.

Wang2 berbillion ringgit dicuri setiap kali put us in rage mode. Jambatan yg kos rendah dgn anggaran few millions boleh sampai beratus-ratus million. Menteri sarawak Taib dah ada bukti yg sgt kukuh tipu wang balak pun tak dikenakan siasatan apatah lagi hukuman. Segala nepotisma dan kronism yg berleluasa makin dengar makin muak bagi kita. Apa salahnya kalau pilih parti yg salurkan semua wang ni untuk pembangunan negara? Kalau taknak tlng orang cina pun(sbb stereotype orang cina duduk bandar kaya) sekurang kurangnya boleh tlng orang melyu u sendiri. Tapi apa yg kita observe?. Dah pun 55 tahun, ramai melayu yg lagi miskin. Jurang pendapatan pun makin besar dengan orang cina. So can anyone explain dimananya UMNO yg u sokong perjuangkan perkembangan orang melayu khasnya luar bandar. Adakah ini salah Cina? Adakah benar yg Cina sbgai pendatang, majukan ekonomi negara, contribute to the major tax for the country merupakan dalang? Yg tax kami bayar tu pun semua masuk poket2 pemimpin UMNO. Apasal x salahkan BN untuk masalah kemiskinan 55 tahun ini tapi DAP yg jadi kambing korban semuanya?

Aku sudah bosan dengan komen rasis orang melayu. Aku kena terang2 mengaku orang Melayu ialah PALING rasis di malaysia. Masuk youtube, facebook, twitter, forum semua pun aku boleh jumpa phrase like balik tongsan, cina babi, tak bersyukur, pengkhianat negara, komunis blablabla tambah2 lagi dari media utusan tv3 semua. Yg cina pun ada rasis jugak, kutuk melayu pemalas, balik sumatera (lol) and watever. Tapi kebarangkalian pun startlah dari orang melayu. Dan bila start memang dari alasan yg tidak munasabah. Example, bila orang cina nak cadangkan pembaharuan demi negara yg memang xboleh diterima komuniti melayu, datanglah cina babi and so on. Bila nampak gambar2 orang cina minum arak mabuk, datanglah komen orang kafir tak bermoral, makan babi and so on. LoL. Lepas tu, org cina pun ikut sama rasis, and this racism cycle will not end. It goes round and round forever without an ending point.

Nampaknya jugak ramai org melayu yg masih kurang berinteraksi dengan orang cina. Adalah segelintir yg pernah kerja dengan tauke cina. Pas tu performance agaknya tak beberapa baik, kena marah atau pijak. Balik rumah sembang dengan geng mulalah bab rasis orang cina. OI WAKE UP. Di ibu kota, semua bos pun cam tu. Kalau tak boleh perform kena kutuk, anggaplah sbg pengajaran untuk majukan diri. DAN INI BUKAN SETAKAT TERHADAP MELAYU SAJE. Orang cina pun kena kao kao. Ramai kawan aku jugak complen kena pijak bos cina sendiri. Sales target tak sampai, kenalah kutuk dalam performance review. Kakak aku kerja syarikat British American Tobacco, pernah nampak pekerja cina kena marah “Bodoh” dari bos sbb buat kerja tak baik. So balik fikirlah, kalau nak berjaya, usaha itu perlu ada. Nampak cina pakai kreta BMW Audi jgn complen kami yg curi hasil bumi melayu. You have no idea how farking hard these businessman work day and night.

Last last, banyak antara spekulasi memang kami xleh terima ialah orang cina harapkan DAP tumbangkan BN dan jadikan negara komunis, negara kristian, tukar hak melayu blablabla.

Aku mau tegaskan aku sayangkan malaysia, and so we all do. Memang tak munasabah kalao u orang caya statement cam tu. KALAULAH DAP betul2 menang semua 51 kerusi yg dipertandingkan, nak gubal perlembagaan pun kena ada 2/3 kerusi. PAS and PKR sandang 99 and 50-60 kerusi x silap saya. Kalau nak dapat 2/3 = 148 kerusi maksudnya hampir lebih setengah orang islam PAS dan PKR murtad dan sokong negara kristian. Lepas tu kena terima persetujuan dari majlis raja-raja. WHO THE fxxk IN THIS WORLD BELIEVE THIS IS GOING TO HAPPEN?

Kristian pun populasi di negara 9% macam manalah nak convert 60% islam? Kalau mati mati pun nak jadikan negara kristian, you ingat penyokong PR macam I boleh terima? Mampuslah malaysia! Jgn sesekali counter statement aku ini dengan pekara yg lagi tak masuk akal seperti DAP ugut raja2 dan pemimpin melayu all these bullshit. The army in malaysia is 90% + Malay. We know we will get our ass kicked if this were to happen.

Akhir kata, saya dan rakan2 saya kesemuanya dari golongan intellektual, tak kisah melayu cina india. Kami sesekali tak terima politik perkauman, dan hanya perjuangkan sebuah kerajaan yang telus, berintegriti and caliber. Ada masa jenguklah facebook orang cina. Tengoklah betapa kuatnya semangat patriotik kami cintakan malaysia ini.

ohtidak-apa-lagi-cina-nak-1

Sudahlah jangan dipekikkan lagi nama mana-mana bangsa di Malaysia. Kembalikan penyatuan seperti dulu. Hormati mereka seperti mana kita mahu dihormati. Terimalah bahawa kehidupan di Malaysia kita bergantung antara satu-sama lain dan jika tiada salah satunya, maka pincanglah ekonomi di bumi bertuah ini.

Related Posts

Oh! Ron95, Diesel Naik 20 Sen Tengah Malam Ini

Oh! Pembaling Batu Ke Kereta di Taman Connaught Berjaya Ditangkap

Oh! Kes Baling Batu Dari Jejantas Taman Connaught

Oh! Melayang Gaya Epic Ketika Mencuri Minyak

Oh! Isu Empat Finalis Miss Malaysia World Beragama Islam

Oh! Isu Murid Makan Dalam Tandas (Kisah Sebenar)


Comments

Reply comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *