Gangnam style yang menjadi fenomena di seluruh dunia. Terutama yang sering “melepak” di YouTube atau penggemar K-Pop.Kini, Gangnam Style sudah ditonton lebih dari 50 juta kali. Ramai yang membuat video klip meniru Gangnam Stye bahkan ada juga selebriti pun meniru gaya lagu ini. Lagu ini nampaknya bakal atau sudah menyamai kedudukan lagu Part Rock Anthem yang dibawakan oleh LMFAO. Peminat lagu ini ingat sangat dengan melodinya, walaupun tidak semua orang mengetahui maksud disebalik lagu berbahasa Korea Selatan tersebut.

Apa yang menarik dari video ini? Boleh dikatakan – semuanya. Bermula dari tarian kuda yang aneh tapi menarik, hingga muzik yang begitu mudah mengalir ke dalam telinga – walaupun sebahagian besar orang tidak mengerti maksud liriknya. Tapi tahukah kamu, bahawa dibalik semua itu, Gangnam Style ternyata diciptakan di atas sebuah isu yang sensitif?

Psy atau Psycho bukanlah penyanyi baru. Kariernya sudah dimulakan semenjak penyanyi kelahiran tahun 1973 ini melahirkan album pertamanya pada tahun 2001. Karya pertama pemuda bekas pelajar Boston Univeristy ini tidak bernasib kerana Psy dijatuhkan hukuman denda setelah album pertamanya, ‘PSY From The Psycho World!’, diaktankan mengandungi kandungan tidaksesuai untuk anak di bawah umur. Begitu juga dengan nasib album kedua, dibanned, dengan alasan yang sama dengan alasan yang sebelumnya. Album yang dimaksud, ‘Ssa2′juga dikatakan mengandung lirik yang tidak sesuai untuk orang berusia di bawah 18 tahun. Setelah berulang kali melahirkan album, barulah pada album yang terakhir beliau, ‘PSY6?’, nama Psy menjadi begitu terkenal di seluruh dunia. Dia telah menjadi penyanyi solo Korea Selatan palig berjaya menembusi pasaran Amerika.

Apa sebenarnya maksud lagu Gangnam Style?

Seperti yang kita ketahui, Korea Selatan adalah negara Asia dengan tingkat pertumbuhan ekonomi yang cepat dan tinggi. Peningkatan standard hidup ini tidakhanya mempengaruhi gaya hidup sebagian penduduknya. Sebahagian dari mereka akan mula menghabiskan wang yang mereka dapat untuk berburu kesenangan dan barang-barang mewah. Dan di Korea Selatan, tidak ada tempat lain yang diniliai dapat menyamai kemewahan daerah Gangnam, daerah yang menjadi simbol kesejahteraan dan kemehawan di negara itu.

Ketika ekonomi naik, daya beli masyarakat juga meningkat. Namun tidaksemua orang dapat ikut menikmati kesejahteraan tersebut. Sehingga ketika gaya hidup semakin mewah, orang-orang yang tidak beruntung pula sebahagian terperangkap dalam kehidupan gali lubang, tutup lubang. Mereka adalah orang-orang yang tidak ingin status sosial mereka ‘dipandang rendah’. Dan sayangnya, tradisi tidak sihat ini menjadi trend di negara ginseng tersebut. Buktinya, peningkatan pengambilan kredit penduduk Korea selatan melambung begitu tinggi, bahkan lebih tinggi dibandingkan Amerika sebelum krisis.

Di Korea Selatan, ada sebuah lawak mengenai ‘wanita kicap masin’ atau Doenjangnyeo. Istilah ini diperuntukan untuk wanita yang rela memakan mee segera murah tetapi selalu menikmati kopi mahal seperti Starbucks yang berharga berkali-kali ganda lebih mahal. Maksudnya, wanita-wanita ini hanya mahu mengeluarkan sedikit wang untuk keperluan asas namun berani membayar mahal untuk keperluan tambahan, contohnya meminum kopi.

Oleh kerana ramai orang yang sudah ‘menjangkit’ oleh trend ini, kedai kopi menjadi popular dimana-mana, terutama di daerah elit seperti Gangnam. Hubungannya dengan lagu Gangnam Style? Ya, lagu ini diciptakan sebagai sindiran untuk gaya kehidupan tersebut.

Lirik Lagu Gangnam Style

Menurut Wikipedia pula, Gangnam atau Kangnam membawa maksud “south of the river”.

“Gangnam Style” is a Korean language colloquialism that refers to a luxurious lifestyle associated with the Gangnam district,[4] an affluent and trendy area of Seoul.[5] The music video depicts Psy dancing at various locations in Gangnam.[6] The song’s theme is about “the perfect girlfriend who knows when to be refined and when to get wild.”[7]

In Korean colloquialism, “오빤 강남 스타일 (Oppa Gangnam style)” may be translated as “I am (loving) the Gangnam style.” or literally translated as “I am Gangnam style.” or “A Gangnam-styled girl is my style.” because the Korean word 오빠 (oppa), which is a noun meaning “a female’s elder brother” but can be also used as a first-, second- or third-person masculine pronoun to designate a male who is elder or older than a female, is used as a first-person pronoun in this phrase and 오빤 (oppan) is an abbreviation of 오빠는 (oppaneun) which is translated as “I am” when 오빠 (oppa) is used as a first-person pronoun.

The lyrics are by Psy, music by Psy and Yoo Gun-hyung, and it was arranged by Yoo Gun-hyung, who is a well-known producer in South Korea and also collaborated with Psy in the past.

– Kredit untuk Isu Hangat.

Respon seorang pembaca di Facebook. Kami suka dengan respon ini:

Gangnam tu nama tempat kat korea.. tempat high class konon.. byk club.. oppa (오빠) tu, panggilan utk llaki yg tua dr seorang wanita(야자).. klau prempuan pggil abg kat sna dia akan panggil oppa.. klau llaki plak hyung.. so oppa gangnam stle tu
kira mcm style llaki gangnam.. 오빠 강남 스타일.. kwn korea sy ckp, cita lgu tu d nyanyikan olh seorang oppa yg dtg dr gangbuk (nma tempat sblah gangnam yg kononnya low class..) dia nyanyilah lgu tu tu spaya perempuan ska kat dia.. itulah yg dgr.. 1st time saya dgr lgu tu, mmg sya x ska sbb dia sbut yeoja2 (야자) pastu sbut oppa gangnam style! Apala tuu -_-
Another meaningless song become hits.. daa -_-
– Ziela Zalie

OHTIDAK: DENGAN LEBIH 75 JUTA VIEW DI YOUTUBE, PADA KAMI LAGU GANGNAM STYLE DARI PSY INI MEMANG HEBAT BIARPUN MAJORITI YANG MENDENGAR TIDAK FAHAM AKAN MAKSUDNYA. ITU MAKNANYA, LAGU MELAYU KITA JUGA MAMPU MENEMBUSI PASARAN US KERANA PEMAHAMAN PADA LIRIK TIDAK MENJADI MASALAH. APA YANG PERLU ADALAH KEUNIKAN LAGU ITU SENDIRI.

Related Posts

Oh! Koleksi Rumah Terbuka Stesen Minyak. Hanya 20 Sen!

Oh! Yamaha 135LC Custom

Oh! Ubah Tong Sampah Menjadi Rumah

Oh! Perdana Menteri Memandu Teksi?

Oh! Barang Kemas Orang Kaya

“Syukur Anak Saya Selamat dan Terima kasih Kepada Semua” – Ibu Wan Aisyah


Comments

Reply comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *