Kes ini bermula di sebuah bandar di selatan China apabila mereka memberi amaran kepada penduduk supaya berhati-hati dengan ancaman piranha selepas ikan itu menyerang dua orang yang masuk ke dalam sungai.

Malah, pihak berkuasa bandar itu menawarkan hadiah wang tunai 1,000 yuan (RM500) setiap seekor ikan bagi sesiapa yang dapat menyerahkannya, hidup atau mati, lapor media di sini, semalam. Seorang penduduk, Zhang Kaibo, berkata tangannya terpaksa dijahit selepas tiga ikan itu menyerangnya ketika dia membasuh anjing peliharaannya di tepi sungai. Dia berjaya menangkap seekor ikan itu tetapi ia mati tidak lama kemudian.

“Ibu saya sudah memotongnya dan kami merancang untuk makan tetapi beberapa pegawai tempatan datang dan mengambilnya untuk tujuan kajian,” kata Zhang.

Penduduk diminta buru Piranha

Pihak berkuasa perbandaran Guangxi di Liuzhou meminta penduduk memburu dan menangkap ikan itu yang berasal dari Amerika Selatan. Ikan itu menggigit dua penduduk awal minggu ini ketika mangsa berada di Sungai Liujiang, lapor China Daily.

“Pihak berkuasa melarang penduduk menggunakan pukat untuk menangkap ikan di kawasan sungai yang lalu di bandar itu tetapi tidak di tempat lain kerana ada langkah keselamatan diambil.

“Selain itu, lima bot membawa nelayan berpengalaman sudah ditempatkan di sungai itu sejak Isnin lalu,” kata pegawai Liuzhou, Wei Yongwen.

“Selain itu, lebih 40 nelayan lain daripada sebuah persatuan memancing tempatan turut menyertai usaha ini. Mereka menggunakan cebisan kecil khinzir untuk mengumpan ikan itu,” katanya lagi.

Ada juga penduduk berkumpul di tepi tebing sungai membawa joran sendiri untuk membantu, katanya.

“Agak menakutkan ikan seperti itu berada di sungai ini. Saya tidak dapat berenang lagi di situ. Saya harap mereka dapat tangkap semua piranha dalam masa terdekat,” kata seorang penduduk, Liu Junjie.

Kebimbangan tidak berpanjangan

Bagaimanapun, kebimbangan pihak berkuasa dan penduduk tidak dijangka berpanjangan kerana ikan itu mati apabila suhu air turun di bawah 15 darjah Celcius di Guangxi terutama apabila tiba musim sejuk, kata China Daily.

Media China melaporkan, ikan itu mungkin dilepaskan oleh penduduk yang membelinya sebagai haiwan perhiasan dan pihak berkuasa kini melakukan pemeriksaan bagi menyekat jualannya.

China tawar ganjaran RM500 tangkap pirana

BEIJING – Pihak berkuasa, semalam menawarkan ganjaran 1,000 yuan (RM500) kepada manamana individu yang dapat menangkap ikan pirana di Sungai Luijiang susulan daripada kejadian dua lelaki di wilayah Guangxi diserang spesies akuatik pemakan daging itu, awal minggu ini.

Pegawai Majlis Perbandaran Liuzhou, Wei Yongwen berkata, penggunaan pukat tidak dibenarkan tetapi mereka membuat pengecualian terhadap lima bot nelayan yang telah ditempatkan di sekitar sungai tersebut.

“Lebih 40 nelayan turut menyertai usaha untuk memburu spesies ikan yang biasanya terdapat di sungai Amerika Selatan itu,” katanya.
P/S: Ikan Pirahna walaupun hanya bersaiz kecil tetapi ia merupakan haiwan pemangsa yang sangat bahaya sekali kerana biasanya ia suka menyerang dalam satu kumpulan. Jika serangan itu dilakukan secara berkumpulan, alamatnya macam dalam filem Pirahna pula. Habis mati dibaham dek ikan tersebut.

OHTIDAK: ASAL PIRANHA JANGAN BERENANG SAMPAI MALAYSIA SUDAHLAH. TAK SANGGUP HILANG JARI KAKI.

Related Posts

Oh! Pekerja TNB Ditetak, Hampir Terputus Tangan Kiri

Oh! Atuk Buli Nenek Punca Pergaduhan

Oh! Atuk Dan Nenek Gangster

Oh! Pembaling Batu Ke Kereta di Taman Connaught Berjaya Ditangkap

Oh! Bom Jatuh Dari Bumbung

Oh! Ajaran Sesat Ayahanda


Comments

Reply comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *